Zeytinyağı İhracatında %28 Düşüş: Yanlış Kararlar Yarayı Derinleştirdi
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, zeytinyağı ihracatının miktar bazında %28, döviz getirisinin ise %50 azaldığını belirterek, Ticaret Bakanlığı'nın fon, kota ve yasak kararlarının sektöre büyük prestij ve gelir kaybı yaşattığını açıkladı.
ACİL HOST / İZMİR, TÜRKİYE — 09 KASIM 2025
Türkiye, zeytinyağı sektöründe zorlu bir ihracat sezonunu geride bıraktı. 2023/24 sezonunda $70$ bin $626$ ton olan zeytinyağı ihracatı, 2024/25 sezonunda $50$ bin $713$ tona gerileyerek miktar bazında yüzde $28$ düşüş yaşadı. Bu düşüşle birlikte, dünya fiyatlarındaki gerileme nedeniyle ihracattan elde edilen döviz getirisi yüzde $50$ kayıpla $505$ milyon dolardan $252$ milyon dolara indi.
Zeytinyağı, $252$ milyon dolarlık gelirle $255$ milyon dolarlık döviz getirisini aşan sofralık zeytin ihracatının gerisinde kaldı.
İhracatçı Birliği: "Yanlış Kararlar Yarayı Derinleştirdi"
İhracat verilerini değerlendiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, yaşanan kan kaybından Ticaret Bakanlığı tarafından son yıllarda getirilen kısıtlamaları sorumlu tuttu. Uygun, 22 Mart 2021’de başlayan dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamalar, fon ve yasakların dünya fiyatlarındaki gerilemeyle birleşmesinin yarayı derinleştirdiğini dile getirdi:
Emre Uygun: “Fon ve yasak kararları Türkiye’yi dünyada spotçu konumuna düşürdü. Bu süreçte Türkiye yüz milyonlarca dolar ihracattan oldu ve prestij kaybı yaşadı. Günümüzde de bu yanlış kararların uzantılarıyla mücadele ediyoruz.”
Üretici Olmayan Pazarlar ve ABD Zirvesi
Sektörün yaşadığı kayıplara rağmen, üretici olmayan ülkelerdeki pazar payının korunması teselli kaynağı oldu. Bu ülkelerdeki miktar kaybı sadece yüzde $3$ ile sınırlı kaldı.
Özellikle Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin sektörel ticaret heyetleri düzenlediği Avustralya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ne zeytinyağı ihracatı, yüzde $17$’lik artışla $21$ bin $460$ tondan $25$ bin $202$ tona yükseldi.
-
Türkiye, 2024/25 sezonunda $128$ ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yaparken, miktar bazında yüzde $46$ ile en büyük payı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) aldı. ABD’ye yapılan ihracatın döviz getirisi $94$ milyon $327$ bin dolar oldu.
-
ABD’yi $22$ milyon $511$ bin dolarla Japonya ve $14$ milyon $257$ bin dolarla Kanada takip etti.
Prina yağı ihracatı ise yüzde $9$’luk artışla $48$ milyon dolardan $52,3$ milyon dolara yükseldi. Ancak toplam zeytincilik sektörü ihracatı, bir önceki sezondaki $763,5$ milyon dolardan $559,6$ milyon dolara gerileyerek yüzde $27$ kayıp yaşadı.
Tepkiniz nedir?
Beğen
0
Beğenme
0
Sevdim
0
Eğlenceli
0
Vay
0
Üzgün
0
Sinirli
0
Yorumlar (0)